Brixton Train Crew Accommodation, Brixton, London 2010

MHB_0832S Internal Courtyard Facade

Steel Install

A terminal train crew accommodation building was required at Brixton as part of the Victoria line upgrade.

wpa programme managed the project for TfL from the outset:

• Putting together the business case for the initial funding paper
• Preparing briefing documents for and tendering the feasibility study.
• Programming the project in Primavera P3e.
• Gaining Planning approval in a very contentious area where use of permitted development rights was marginal.
• Assisting Group Property in reclaiming operational space previously let out commercially.
• Analysing the feasibility study and devising a logistics strategy for the complex build.
• Incorporating emerging green technology (grey water recycling, passive solar and a green roof into the design in line with Mayoral objectives)
• Managing the detail design of the main design and ancillary complex enabling works and decants
• Composing the outsourced assurance strategy to ensure that works would be handed over
• Compiling the build phase tender information and overseeing the tender process to award

Build phase works were project managed by TfL's Michelle Williams & LUL's Sherif Narouz with wpa providing design oversight during the construction.

PICT5358


MHB_1795S_2 Internal Courtyard Messing Facility

Complex aspects of the design included:

• Relocating safety critical station ahu and evacuation lift equipment above the roof such that the building could be extended two storeys whilst the survey works were undertaken on the main concrete structure (maintaining station full function at all time) such that the main build could be designed.
• Fitting out ancillary space to full LU Cat 1&2 standards and decanting station staff from the affected parts of the building such that the retained elements of the building shell could be stripped out and re-structured.
• Planning a fit out and two storey extension on a very tight high street site with no access from the front and heavily constrained access from the rear
• Extending the existing concrete clad steel frame structure to incorporate two new floors.
• Sculpting the morphology of the building such that rights of light impacts were minimised.
• Interfacing and extending all station systems (cctv, fire, PAVA) whilst allowing the station to function normally.
• Preserving resilient stand alone station systems within the building shell during the build and adapting them in use to suit the new layouts (fire suppression, smoke extraction, DDA/escape lifts)
• Managing a complex power interface and co-ordination with a late running station mod such that sufficient power was available to commission equipment at the correct stage of the job.
• Planning for the minimisation of nuisance to very close neighbours

The final building can be seen as one of the first green /resilient building of its type taking full advantage of the its aspect and location; incorporating solar thermal panels to supply hot water, a green roof to soften visual impact for adjacent neighbors and conserve water, as well as rainwater harvesting and increased thermal performance (through highly insulated and air tight cladding) to save energy.

MHB_1871S

The building has been perceived as being very successful in deploying energy saving measures in a programme critical project that comprised a path critical element of the Victoria Line Upgrade.